به طور کلی برای به حداقل رساندن عوارض عمل بینی و کسب نتایج ایده آل ، باید برای انجام این جراحی به یک جراح متبحر و مجرب مراجعه کنید. مختل شدن حس بویایی از جمله عوارض ناشی از این عمل است که گاها برخی از افراد با آن مواجه می شوند ، طبیعتا در صورتی که این جراحی تحت نظر یک جراح کارآزموده صورت پذیرد ، ریسک بروز چنین عوارضی به شدت تقلیل خواهد یافت. اگر شما هم قصد انجام عمل زیبایی بینی دارید و نگران تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی خود هستید ، بهتر است بدانید خیلی کم پیش می آید که افراد پس از جراحی دچار مشکلات و اختلال در حس بویایی بشوند، با این حال این اختلال موقتی است و در نهایت تا دو ماه پس از جراحی زیبایی بینی بر طرف می گردد. با این مقاله از سایت دکتر بشارتی زاده همراه ما باشید تا سوالاتی که ذهن شما را در خصوص مشغول کرده است ، پاسخ داده شود.
آیا جراحی بینی بر حس بویایی تاثیر دارد؟
به طور کلی در حین رینوپلاستی جهت اصلاح نقائص ظاهری بینی و اعمال تغییرات مورد نظر بر روی بینی ، بافت های داخلی بینی دستکاری شده و مورد تهاجم قرار می گیرند ؛ از این رو در پایان جراحی شاهد تورم و التهاب در داخل بینی خواهیم بود.
بالطبع هر قدر وسعت جراحی پیچیده تر باشد ، التهاب بینی بیشتر شده و میزان تورم نیز تشدید می گردد. لازم به ذکر است شدت ورم بینی هر قدر که باشد (خفیف یا شدید) ، منجر به تنگ شدن مجرای داخلی بینی شده و در نتیجه سبب می شود فرد با احساس احتقان یا گرفتگی بینی پس از عمل روبرو گردد.
حال آن که گرفتگی بینی ، زمینه ساز مواجهه با مشکلاتی از قبیل کاهش حس بویایی خواهد شد ؛ البته ناگفته نماند که افت حس بویایی پس از رینوپلاستی کاملا موقتی بوده و اغلب طی 3 الی نهایتا 6 هفته بهتر شده و تدریجا به طور کامل برطرف می گردد.
طبق تحقیقات انجام شده از دست دادن دائمی حس بویایی بعد از عمل بینی ، به ندرت گزارش شده ؛ لذا از این حیث می توان گفت که مواجهه با فقدان همیشگی حس بویایی بسیار نادر بوده و علت آن عمدتا به بی تجربگی و عدم تبحر جراح در انجام جراحی بر می گردد.
بنابراین همان گونه که در ابتدای مقاله نیز متذکر شدیم با توجه به حساسیت بالای رینوپلاستی ، برای انجام این جراحی زیبایی حتما به یک جراح بینی مجرب و حاذق مراجعه فرمایید تا از رویارویی با عوارض احتمالی آن نظیر از دست دادن بویایی مصون بمانید.
جهت دریافت مشاوره فرم ذیل را پر کنید.
علل بروز مشکل در حس بویایی بعد از عمل
سلول های بویایی در سقف بینی قرار دارند، زمانی که مولکول های بوییدنی به طرف بالا می رسند، منجر به تحریک سلول های بویایی شده و فرد بو را حس می کند. چنانچه در راه رسیدن مولکول های بو ، انسدادی وجود داشته باشد، فرد بو را حس نخواهد کرد. پس از آن که جراحی دماغ انجام می شود، داخل بینی متورم می شود، امکان دارد که این تورم در روند و راه رسیدن بو به سلول های بویایی اختلالی ایجاد نموده و در واقع راه رسیدن مولکول ها را مسدود سازد.
در این صورت هر چه قدر از میزان ورم کاسته شود، کم کم حس بویایی به وضعیت سابق خود بازمی گردد. در این مدت با استفاده از سرم شستشو و شستشوی مرتب داخل بینی کمک می کنید تا در صورتی که درون بینی لخته وجود داشته باشد، از بین برود. در صورت صلاح دید پزشک ، اسپری کورتن برای بیمار تجویز خواهد شد. لازم به ذکر است در برخی از افراد قبل از انجام جراحی نیز فرد دچار اختلالات بویایی است و احتمال دارد به دلیل انحراف بینی باشد که می توان به وسیله جراحی انحراف بینی ، این مشکل را برطرف نمود.
آیا بازگرداندن حس بویایی بعد از جراحی بینی ممکن است؟
با توجه به این که کاهش حس بویایی بعد از جراحی ، عمدتا به التهاب بینی مرتبط است ؛ قاعدتا با رفع التهاب بینی می توان شاهد بازگشت حس بویایی بود.
در این مواردی برای بازگرداندن سریع تر حس بویایی می توان با رعایت پروتکل های مراقبتی ، به کاهش سریع تر التهاب و تورم بینی کمک کرده و در نتیجه بهبودی کامل این عارضه را میسر ساخت ؛ از مهم ترین عوامل موثر در این زمینه عبارتند از :
عامل تاثیرگذار | توضیحات |
استراحت کافی | علت تاکید جراح به استراحت کافی بعد از عمل بینی این است که زخم های جراحی تا هفته های ابتدایی بعد از عمل هنوز باز هستند و روند ترمیم آن ها فعال است ؛ لذا انجام فعالیت های سنگین و ورزش طی هفته های اول بعد از رینوپلاستی می تواند منجر به پارگی بخیه ها ، خونریزی و مواردی از این قبیل شده و حتی بعضا به تغییر شکل بینی بیانجامد. |
خوابیدن به صورت طاقباز | بعد از عمل صرفا باید تا زمانی که پزشک مشخص نموده ، به صورت طاقباز خوابیده و از خوابیدن به پهلو اجتناب کنید ؛ چرا که خوابیدن به پهلو می تواند سبب جابجایی غضروف بینی شده و بدین ترتیب به کج شدن بینی بعد از جراحی بیانجامد. |
مصرف زیاد مایعات | با نوشیدن آب و مایعات به میزان کافی می توان رطوبت لازم برای بدن را تامین کرده و به این ترتیب از خشکی بدن به ویژه مخاط بینی پیشگیری به عمل آورده و از کاهش حس بویایی و به طور کلی اختلالاتی که در پی خشکی بینی حادث می گردند ، جلوگیری کرد. |
مصرف غذاهای کم نمک | بعد از عمل با به حداقل رساندن نمک از سفره غذایی خود ، می توانید به کاهش ورم و کبودی بعد از جراحی بینی کمک کرده و بهبودی خود را سرعت بخشید. |
با رعایت دستورات فوق الذکر می توان روند بهبودی را سرعت بخشیده و به تبع آن حس بویایی را هر چه سریع تر بازگرداند.
تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی چگونه است منفی یا مثبت؟
حس بویایی شما، یکی از مهم ترین حواستان می باشد. این حس به شما احساس خوبی می دهد، شما را از وجود خطر آگاه می سازد و همه این ها بوسیله بینی میلیون دلاری شما که این مسئولیت مهم را بر عهده دارد، انجام می شود. به دلیل این اندازه از اهمیت، بسیاری افراد، نگران این موضوع هستند که آیا در صورت انجام جراحی ، حس بویایی شان تحت تاثیر قرار می گیرد یا خیر. پاسخ به این سوال هم بله و هم خیر است. بخشی از بینی شما که مسئولیت مهم حس کردن بو را بر عهده دارد، در عمق زیادی در سوراخ های بینی شما در نزدیکی چشم هایتان قرار گرفته است. بلافاصله بعد از جراحی رینوپلاستی، تورم در بینی اتفاق می افتد و حس بویایی کاهش پیدا می کند. به علت ارتباط نزدیک دو حس بویایی و چشایی، زمانی که بویایی شما کاهش می یابد، حس چشایی نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
بیشتر افراد، حس بویایی خود را ظرف یک ماه بعد از قرار گرفتن در زیر چاقوی جراحی، دوباره به دست می آورند. بنابراین، اگر نگران تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی هستید، اینجا این مژده را به شما می دهیم که در صورت انتخاب یک جراح ماهر و صاحب تجربه، و صحبت با او درباره دغدغه هایتان، می توانید بدون هیچ نگرانی از آسیب دیدن حس بویایی تان، وارد مرحله عمل برای انجام جراحی شوید. بعد از گذشت این مدت نیز به دلیل رفع مشکلات عملکردی بینی تنفس شما بهتر از قبل شده و شما خیلی راحت تر می توانید نفس بکشید. حتی این امکان وجود دارد تا قدرت حس بویایی شما به مقدار بسیار زیادی افزایش پیدا کند. پس تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی هم می تواند پیامد های مثبت به دنبال داشته باشد و هم منفی.
حس بویایی ندارم ! حس بویایی بعد از عمل بینی کی برمیگردد؟
با فروکش کردن تدریجی ورم بعد از جراحی بینی ، حس بویایی بهبود می یابد. در بیشتر بیماران، 3 الی 6 هفته برای برگشت حس بویایی، زمان لازم است. در برخی موارد بسیار نارد، از دست رفتن دائمی حس بویایی اتفاق می افتد. البته، این رویداد کاملاً بعید بوده و تا کنون موردی در این خصوص گزارش نشده است. بیشتر بیماران رینوپلاستی، اذعان می کنند که بعد از جراحی ، حس بویایی آن ها بسیار بهتر شده است. علت این امر را می توان به قرار گرفتن مجاری بینی، در موقعیت استاندارد و صاف شدن تیغه بینی نسبت داد.
جهت دریافت مشاوره فرم ذیل را پر کنید.
تاثیر قصور پزشکی در اختلالات بویایی
لازم به ذکر است که کاهش حس بویایی بعد از رینوپلاستی ، همیشه به التهاب بینی مربوط نبوده و گاهی اوقات به دنبال اشتباهات پزشکی اتفاق می افتد.
بنابراین برای انجام جراحی ، حتما به جراحان مجرب مراجعه فرمایید. دکتر بشارتی زاده از بهترین جراحان بینی می باشند ، ایشان با اتکا بر دانش بالای خود در حوزه عمل ها زیبایی بخصوص بینی همواره بهترین نتایج از این جراحی را برای مراجعین خود به ارمغان می آورند ؛ از این رو مورد توجه افراد نامی و مشهور نیز واقع شده اند تا جایی که بازیگران معروف و محبوبی مثل نیوشا ضیغمی و آرام جعفری برای انجام جراحی خود دکتر بشارتی زاده را با اطمینان خاطر برگزیده اند.
بدن ما چگونه بو را حس می کند؟
بو بعنوان یک حس شیمیایی شناخته می شود. در اطراف ما، محرک های بویایی بسیاری وجود دارد. از جمله آن ها می توان به قهوه، گل های تازه، پرتقال و خیلی چیزهای دیگر اشاره کرد که ملکول های خوشبو را آزاد می کنند. بینی شما، دارای فیلامنت های ریزی می باشدکه در عصب بویایی، برای تشخیص بو، سازمان یافته اند. وقتی ملکول های بو به نورون های گیرنده می رسند، حس بویایی ما تحریک می شود.
بعد از رینوپلاستی ، مجاری بینی ملتهب می شوند، بنابراین جریان هوا در بینی، کاهش می یابد. به دلیل مسدود شدن و گرفتگی مجاری بینی، ملکول های حاوی بو، نمی توانند به گیرنده ها در پایانه های عصبی بویایی برسند. وقتی این گیرنده های تشخیص بو، بویی را ثبت نمی کنند، حس چشایی نیز تحت تاثیر آن، کاهش می یابد. این اتفاق درست مثل زمانی است که شما سرماخورده اید و راه بینی شما اصطلاحاً کیپ شده است و بو و مزه حتی پر ادویه ترین غذاها را نیز احساس نمی کنید.
احساس بوی بد در داخل بینی طبیعی است؟
یکی دیگر از موارد تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی ، احساس بوی بد در داخل دماغ است. حس کردن بوی بد در داخل بینی در طول دو هفته بعد از عمل دماغ ، به دلیل ترشحات و لخته های خون باقی مانده از جراحی اتفاق می افتد و با راهکارهای مربوط به شستشوی بینی یا استفاده از محلول سالین، رفع می شود. اگر بوی بدن داخل بینی برای بیش از 3 ماه ماندگار باشد، باید دنبال علتی غیر از موارد ذکر شده در بالا بگردیم.
یکی از علل اصلی بوی بد داخل بینی بعد از جراحی این است که نخ های بخیه غیر جذبی، محل خوبی را برای تجمع میکروب ها و شکل گیری عفونت های میکروسکوپی فراهم می آورند. این عفونت های ریز و میکروسکوپی علاوه بر ایجاد بوی بد در بینی، می توانند باعث بروز مشکلات دیگری نیز شوند. بنابراین شستشوی مرتب داخل بینی و استفاده دوره ای از آنتی بیوتیک ها تحت نظارت پزشک، می تواند یک سپر دفاعی را شکل داده و این مشکل را به طور خودکار درمان کند.
چکار کنیم بوی بد داخل بینی از بین بره ؟؟
همانطور که پیش تر ذکر شد یکی از پیامدهای تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی، احساس بوی بد داخل دماغ است که می توان با شستشو این معضل را تا حد زیادی کاهش داد. این امر کمک زیادی به حفظ بهداشت بینی می کند. در ادامه این مقاله به توضیح چند روش صحیح پرداخته ایم.
روش های بهبود بوی بد بینی | توضیحات |
مصرف پماد آنتی بیوتیک باسیتراسین | یکی از محبوب ترین داروهای استفاده شده پس از جراحی بینی است. استفاده از این پماد جلوی بروز عفونت در زخم ها را می گیرد و ساعت ها بخش داخلی بینی را مرطوب نگه می دارد. شما می توانید آن را تا سه روز روی بخیه ها استفاده کنید و پس از آن از کرم های معمولی مثل وازلین بهره بگیرید. در برخی موارد باسیتراسین با نئوماسین و پلی میکسین ترکیب می شود تا احتمال ایجاد اسکار به حداقل برسد. |
تمیز کردن بینی با هیدروژن پروکسید و گوش پاک کن | کی از رایج ترین روش های پاکسازی خون خشک شده، استفاده از هیدروژن پروکسید است که از یک روز بعد از جراحی می توان آن را به کار گرفت. ابتدا یک گوش پاک کن را به این محلول آغشته کنید و بعد به آرامی وارد سوراخ ها کرده و بچرخانید تا خون خشک شده جدا شود. اگر نگران تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی هستید، پس باید در نظر داشته باشید این محلول از عفونت جلوگیری نمی کند و باکتری های بیماری زا را از بین نمی برد. به علاوه فقط زمانی می توان از این متد استفاده کرد که تامپون ها بیرون آورده شده باشند. در نتیجه پیش از هر اقدامی با پزشک خود مشورت کنید. |
محلول و اسپری سالین | اغلب جراحان توصیه می کنند این اسپری روزی چهار بار، به صورت دو پاف در هر حفره بینی استفاده شود. این ماده حفره ها را مرطوب نگه می دارد، ریسک عفونت را کاهش می دهد و از تشکیل لخته های خونی خشک جلوگیری می کند. شما می توانید این محصول را در خانه نیز درست کنید، برای این کار یک قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب گرم حل کنید و صبر کنید تا خنک شود. سپس آن را در بطری اسپری (که در داروخانه ها موجود هستند) بریزید. سر را به یک طرف خم کنید و محلول را از یک سوراخ وارد بینی کنید. این ماده از راه تنفسی عبور می کند، تمام موانع را از بین می برد و از سمت دیگر خارج می شود. |
تمیز کردن قسمت بیرونی بینی | در مواردی مخاط، خارج بینی سفت می شود و همین موضوع تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی را افزایش می دهد. سعی نکنید این ضایعات را با ناخن و ابزارهای دیگر جدا کنید. در عوض باید یک دستمال یا حوله را درون آب گرم خیس کنید و به آرامی روی بینی قرار دهید. گرمای آب این مخاط را نرم می کند و تورم را نیز کاهش می دهد. |
” نکته “
پاکسازی با تکنیک های گفته شده باید تا هشت هفته بعد از رینوپلاستی ادامه داشته باشند. پس از آن می توانید از صابون های بدون بو برای این منظور استفاده کنید.
کلام پایانی
شاید این ابهام برای شما هم پیش آمده باشد که اگرچه با عمل زیبایی بینی می توان به شکل بینی دلخواه خود دست یافت ، اما آیا ارزش این را دارد که حس بویایی را با انجام این جراحی به مخاطره انداخت؟
در پاسخ باید بگوییم هرچند تاثیر جراحی بینی بر حس بویایی ، در بسیاری موارد اجتناب ناپذیر است ؛ اما از آن جا که مقطعی بوده و به تدریج برطرف می شود هرگز نباید نسبت به انجام آن نگران باشید.
به طور کلی با تحقیق کافی و مراجعه به یک جراح بینی کارآزموده و ماهر می توانید از احتمال وقوع عوارض این جراحی به میزان قابل ملاحظه ای کاسته و به نتایج ایده آل خود دست یابید.